tiistai 25. lokakuuta 2011

Emergentti materialismi

Opiskelijateksti:

Emergentin materialismin ilmaantumista selitään yleensä evoluution kehityksellä.
Ihmisten aivojen kehittyessä tietoisuudesta on tullut niin monimutkainen, että tietoisuus on ilmaantunut. Ajatellaan siis että:

-Mieli nousee aineellisesta maailmasta.
-Aineellisessa todellisuudessa on erilaisia tasoja.
-Mieli on enemmän kuin ainetta eli tietoisuus ei ole sama asia kuin aivot.

Tästä seuraa ongelma, jos materialismin mukaan kaikki on aineellista miten ihmisten erilaiset kyvyt voidaan selittää?

Evoluutio kehityksen seurauksena ajatellaan tietoisuuden auttaneen ihmistä selviytymään erilaisista tilanteista mm. vaaratilanteet, pakeneminen.
Ajatellaan että, ilman tietoisuutta ihminen ei kykenisi suojaamaan lajiaan ulkoa kohdistuvilta hyökkäyksiltä.
Tässä vaiheessa voitaisiin kysyä onko tietoisuus sidottu vaistoihin?

Emergenssillä, käsitteenä viitataan jonkin asian uudelleen ilmenemiseen.
Ajatellaan että jotakin uutta ilmenee, mitä ei voida palauttaa (eli redusoida) täysin edeltävään selitysteoriaan.
Usein pohditaan onko emergenssi rajattavissa ontologiseen (olevaisen perimmäistä olemusta tutkiva filosofian osa) ja episteemiseen (tietoon liittyvää päättelyä) käsitteeseen.

Filosofian ja fysiikan tutkijat ovat usein erimieltä siitä mitä emergenssillä tarkoitetaan.
Filosofien äärimuodon mukaan emergenssi luo aivan uudenlaisen olemisentason, tällöin heidän mukaan ilmaantuu täysin uusi substanssi. Tämän avulla voidaan puhua substanssidualismista.
Fysiikan puolella taas emergenssiin käsitteenä ei porauduta niin syvälle. Kun siirrytään tarkastelutasolta toiselle ei kaikkea uudella tasolla ilmenevää kyetä selittämään.

E.K.

Emergentti materialismi

Emergentismillä tarkoitetaan filosofiassa ontologista kantaa, jossa johonkin fysikaaliseen systeemiin ilmestyy uusia ominaisuuksia. Emergentti materialismin on mielenfilosofinen kanta minkä mukaan mieli ja tietoisuus ovat emergenttejä ilmiötä. Emergentissä materialismissa mielta ja tietoisuutta ei yritetä palauttaa fysiologisiksi tai fyysisiksi ominaisuuksiksi. Samoin Mielen tutkimus nähdään itsenäisenä fysikaalisiin tieteisiin nähden.
Emergentti materialismi voidaan jakaa kahtia: näkemykseen joka kieltää mentaalisen kausaation, joka tarkoittaa syy-seuraussuhdetta eli kahden tapahtuman suhde jossa toinen aiheuttaa toisen. Ja näkemykseen joka sallii kausaaliset vaikutukset, tätä kutsutaan myös biologiseksi naturalismiksi jota on kannattunut John Searle, jonka mukaan kausaalinen vaikuttaminen ei kuulu tietoisuuden ominaisuuksiin. Tunnettu suomalainen emergentti materialismin kannattaja Ilkka Niiniluoto joka on toiminut Helsingin Yliopiston rehtorina ja nykyään on yliopiston kansleri.

S.K.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista. Järjestelmänvalvoja käy läpi kommentin ja hyväksyy sen julkaistavaksi.